دکتر محمدمهدی گویا در اجلاس مشورتی وزارت بهداشت با صندوق جهانی مقابله ایدز، مالاریا و سل، در خصوص دستاوردهای ایران در زمینه کنترل بیماریهای ایدز، مالاریا و سل گفت: پروژههای صندوق جهانی برای پیشگیری و درمان سل و مالاریا، در ایران به طور موثر اجرا شده است. برنامههای مبارزه با سل نیز در مارس ۲۰۱۴ کامل شدند، اما برنامههای ویژه ایدز و مالاریا به ترتیب تا سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ ادامه دارد. ما همچنین میان تمامی بخشهایی که در ایجاد واکنش به این سه بیماری موثر هستند، هماهنگی ایجاد کردهایم.
وی ادامه داد: ما با همکاری وزارت آموزش و پروزش، تامین اجتماعی، سازمان بهداشت جهانی و دانشگاههای علوم پزشکی توانستیم مبارزه با این سه بیماری را ادامه دهیم. براساس قوانین صندوق جهانی، ایران کمیتهای ملی برای مبارزه با ایدز تاسیس کرد و در عین حال مکانیسمهای هماهنگی و همکاری را انجام داد تا روند دریافت کمک از صندوق جهانی انجام شد.
گویا، پیشگیری از ابتلا به ایدز در معتادان تزریقی، کودکانی که مصرف مواد دارند، زندانیان، دانش آموزان و دانشجویان و همچنین کسانی که از آمفتامین استفاده میکنند را از جمله گروههای هدف وزارت بهداشت عنوان کرد و افزود: ما در حوزه HIV واحدهای ملی را تقویت کردیم که بتوانیم از صدمات ناشی از ابتلا به آن پیشگیری و آن را درمان کنیم. همچنین برنامههای ارتباطی، آموزشی و خدمات درمانی راافزایش دادهایم. به گفته وی، بیماری مالاریا با کمکهای صندوق جهانی ایدز، سل و مالاریا تا ۹۴ درصد کاهش یافته است.
رییس مرکز کنترل بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: ایران ۱۹ سایت اورژانسی و ۸۸ مرکز واکنش سریع برای مقابله با مالاریا راهاندازی کرده است. همچنین تقویت سیستم پایش و ارزیابی در تمامی بخشهارا برای مبارزه با مالاریا افزایش داده است. گویا با بیان اینکه از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ تنها ۱۴۷ مورد ابتلا به سل داشتیم، افزود: استراتژی مبارزه با سل در چهارچوب برنامه صندوق جهانی تدوین شد و طبق آن خدماتی را به مردم ارائه میدهیم.
دکتر علیاکبر سیاری، معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز در این نشست اظهار کرد: ما در حوزه کنترل بیماریهای واگیر مانند HIV، سل و مالاریا دستاوردهای زیادی داشتهایم و صندوق جهانی ایدز نیز در سالهایی که از نظر بینالمللی تحریم بودیم، در زمینه کمکهای فنی برای ایران بسیار حمایت کننده بود. امروز از نظر توانمندسازی نیروی انسانی و برنامههای آموزشی دستاوردهای خوبی داشتهایم. وی همچنین این دستاوردها را قابل تعمیم به نظام سلامت سایر کشورها دانست.
مرگ ٨٠٠٠ مبتلا به ایدز
دکتر محمدمهدی گویا در ادامه درباره آخرین وضعیت مبتلا به این سه بیماری واگیر در کشور گفت: در حال حاضر حدود ٣١ هزار بیمار مبتلا به HIV در کشور شناسایی شدهاند. از ابتدای شروع به شناسایی این بیماران در کشور تاکنون ٨٠٠٠ نفر نیز فوت کردهاند. در حال حاضر نیز ٧٠٠٠ نفر از این بیماران تحت درمان و مراقبتهای ویژه به صورت سرپایی و بستری قرار دارند. وی با بیان اینکه سالانه ٩ تا ١٠ بیمار مبتلا به سل در کشور شناسایی میشوند، اضافه کرد: نیمی از این بیماران مبتلا به سل ریوی هستند که قابل انتقال است. همچنین ٢٠ درصد از کسانی که شناسایی میشوند از جمله اتباع کشورهای همسایه هستند.
روند نزولی ابتلا به مالاریا در ایران
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، سیر ابتلا به بیماری مالاریا در کشور را نزولی عنوان کرد و گفت: رقم مبتلایان به این بیماری در کشور از ٨٠٠٠ نفر، امروز به ٩٤ نفر رسیده است.
گویا در خصوص کمکهای صندوق جهانی سل، ایدز و مالاریا برای پیشبرد پروژههای کنترل این ٣ بیماری در کشور گفت: این صندوق از سال ٢٠٠١ به دنبال فراخوان دبیرکل سازمان ملل متحد در راستای تشکیل یک صندوق علیه این سه بیماری ایجاد شد. این صندوق وظیفه داشت برای کشورها پروژههایی را در راستای برداشتن گامهایی بلند علیه این سه بیماری واگیر تعریف کند. صندوق جهانی ایدز، سل و مالاریا هر دو سال یک بار در برنامههای خود تجدیدنظر میکند و پروژههای جدید را مورد بررسی و تصمیمگیری قرار میدهد.
وی افزود: ایران در سال ٢٠٠٥ برنامه ایدز این صندوق را پذیرفت. در سالهای ٢٠٠٧ و ٢٠١٥ نیز برنامه دوم و سوم این صندوق جهانی از سوی کشورمان پذیرفته شد. همچنین دو برنامه در سالهای ٢٠٠٧ و ٢٠١٠ در زمینه پیشگیری و کنترل بیماری مالاریا از طرف ایران پذیرفته شد و امسال سال پایانی اجرای برنامه سوم مالاریا است. رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درخصوص کنترل و پیشگیری از بیماری سل در ایران نیز اظهار کرد: پروژه این بیماری در سال ٢٠١٠ از سوی صندوق جهانی ارائه و توسط ما پذیرفته شد و در سال ٢٠١٤ پایان یافت. گویا همچنین مجموع کمکهای مالی این صندوق به بیماران را ١٠٠ میلیون دلار اعلام کرد.
نوبرت هازر رییس صندوق جهانی مبارزه با ایدز، مالاریا و سل نیز در خصوص نحوه همکاری این صندوق با کشورهای هدف خود گفت: ما بدون همکاری شرکا و حمایتهای آنان نمیتوانستیم برنامههای خود را پیش بریم، اما با توجه به این همکاریها در انتها توانستیم ٢٢ میلیون نفر در جهان را از این ٣ بیماری نجات دهیم. پیشگیری از بیماری ایدز یک موضوع اخلاقی است و ما پاسخ قطعی برای آن نداریم. آیا بهتر نیست که سرمایهگذاری در حوزه پیشگیری صورت گیرد که بعد از آن بتوانیم درمان را کمتر انجام دهیم.
وی با بیان اینکه میان درمان و پیشگیری موازنه وجود دارد، ادامه داد: ما به بار بیماریها در کشورهایی که اقتصاد پایینی دارند و همچنین کشورهایی که بیماری در آنها در آستانه ریشهکنی است، نگاه میکنیم و به همین علت کمکهای بیشتری به آنها صورت میگیرد. رییس صندوق جهانی مبارزه با ایدز، مالاریا و سل در ادامه تصریح کرد: صندوق جهانی یکی از بازیگران و در عین حال مهمترین بازیگر این حوزه است. البته این صندوق تنها وسیلهای برای حمایت از برنامههای تعریف شده در سه حوزه ایدز، مالاریا و سل خواهد بود.
منبع: خبر گزاری ایسنا