برگزاری همایش روز جهانی ایدز با حضور وزیر بهداشت

1395/9/14

همایش روز جهانی ایدز در تاریخ 14 آذرماه 95 در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد. وزیر بهداشت با تاکید بر ضرورت توجه متولیان امر به بحث پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی گفت: در حوزه بیماری ایدز، وزارت بهداشت قربانی کم توجهی، کم کاری یا ناتوانی سایر متولیانی است که در بخش‌های خود مراقبت لازم را انجام نمی‌دهند و مردم دچار آسیب‌های اجتماعی می‌شوند. به گزارش ایسنا، دکتر سیدحسن هاشمی در مراسم روز جهانی ایدز با بیان اینکه همه باید برای کنترل ایدز تلاش کنند، گفت: حتی خود مبتلایان نیز باید سفیری شوند برای سلامت مردم ایران و جهت کنترل ابتلا به این بیماری، در قالب NGOها تلاش کنند.

وی ضمن تشکر از مسوولان و رسانه‌ها گفت: در عین حال از صداوسیما که نقش مهمی در اطلاع‌رسانی به مردم دارد و همچنین از مجلس، آموزش و پرورش و همه کسانی که تریبون دارند و در این زمینه تلاش می‌کنند، تشکر می‌کنم که این فرصت را ایجاد کردند و باور کردند که در این زمینه بیماریم. وزیر بهداشت افزود: در یک زمانی تلاش می‌شد که درباره بیماری ایدز نگاهی سیاسی وجود داشته باشد و فکر کنیم که این بیماری مربوط به دیگران است، غافل از اینکه بیماری مرز  نمی‌شناسد و هر کجا که بی‌مبالاتی و بی‌بندوباری بیشتر باشد، بیماری‌های واگیر نیز بیشتر شیوع پیدا می‌کند. بی مبالاتی از نظر من همان قانون‌گریزی است و در عین حال باید توجه کرد که منطقه ما منطقه‌ای ملتهب بوده و گرفتاری‌های بسیاری دارد. بنابراین نگرانی از اطلاع از ایدز نیز در آن بسیار جدی است. هاشمی همچنین گفت: همین که اجازه داده شده موضوع ایدز به صورت عریان از صدا و سیما پخش شود، جای تشکر دارد؛ چرا که نقش رسانه‌ها بیش از نقش درمانی ما است.

یکی از موضوعات حائز اهمیت در زمینه بیماری ایدز بحث بیماریابی است

وزیر بهداشت یکی از موضوعات حائز اهمیت در زمینه بیماری ایدز را بحث بیماریابی در کشور عنوان کرد و گفت: بعد از آن باید کانون‌ها و رفتارهایی را که منجر به شیوع این بیماری می‌شود، شناسایی و تلاش کنیم که اولا بیماری ایجاد نشود و اگر هم ایجاد شد، افراد با پرده پوشی کامل بتوانند به مراکز ما مراجعه کرده و خدمات دریافت کنند. هاشمی با تاکید بر ضرورت اثرگذار کردن سیاست‌هایی که می‌توانند در کاهش بار بیماری ایدز موثر باشند، ادامه داد: به عنوان مثال بحث طلاق در کشور ما بسیار جدی است. همچنین موضوع کودکان کار، مسائل اقتصادی و... کانون تولید این بیماری محسوب می‌شوند و وزارت بهداشت هم قربانی کم توجهی و کم‌کاری یا ناتوانی سایر متولیان حوزه آسیب‌های اجتماعی است؛ به طوری که آنها در بخش‌های خودشان مراقبت‌های لازم را انجام نمی‌دهند و مردم دچارآسیب اجتماعی می‌شوند که یکی از مولودهای این موضوع ابتلا به ایدز است.

وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه اگر آموزش و پرورش بدون پرده‌پوشی به مسائلی که منجر به آسیب می‌شوند، توجه کند، در پیشگیری از بیماری‌ها بسیار کمک کننده است، افزود: بنابراین دستگاه‌های مرتبط باید در این حوزه کمک کنند و در این صورت مشکلات‌مان کمتر می‌شود. در عین حال مردم نیز باید توجه لازم را داشته باشند. البته انصافا در حال حاضر تربیت فرزند در کلانشهرها بسیار سخت است، اما بیشتر روی سخنم با مادران است که نقش محوری را در تربیت فرزندان ایفا می‌کند؛ مادران باید مراقبت‌های لازم را در تقویت تربیت فرزندانشان انجام دهند. هاشمی افزود: در دنیایی که همه در معرض آلودگی هستند، آگاهی‌بخشی، نظارت، آموزش، محبت و... بهترین راه‌های موثر برای جلوگیری از این آلودگی هستند. از طرفی سیاست‌مداران نیز باید در سیاست گذاری‌هایشان مردم را به سوی یک زندگی سالم و با آرامش نسبی سوق دهند. البته مشکل ما فقط ایدز نیست بلکه باید به سایر بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های نوظهور نیز توجه کنیم.

برخورد های نامناسب برخی پزشکان با بیماران مبتلا به ایدز

دکتر سید حسن هاشمی در حاشیه مراسم روز جهانی ایدز با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره برخوردهای نامناسبی که برخی پزشکان با بیماران مبتلا به ایدز دارند و گاهی از انجام جراحی برای آنها ممانعت می‌کنند، گفت: خود من بیماران مبتلا به HIV ایدز زیادی را جراحی کردم و حتی توجه بیشتری هم به آنها داشتم. به نظر من پزشکان و جامعه پزشکی توجه‌شان به این گروه بیشتر است و من تاکنون ندیده‌ام پزشکی از درمان بیمار مبتلا به بیماری HIV / ایدز خودداری کند و اگر کسی این کار را کرده باشد، اطلاعات کافی نداشته؛ چراکه در صورت داشتن اطلاعات قطعا در برخورد با این بیماران اضطرابی نخواهد داشت. البته من این موضوع را تایید نمی‌کنم و آرزو می‌کنم که این خبر و سوال از مبنا اشتباه باشد.

ممانعت از کار کردن بیماران مبتلا به ایدز از سوی کارفرماها

وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره ممانعت از کار کردن بیماران مبتلا به ایدز از سوی کارفرماها گفت: کانون حمایت از کارکنان این اجازه را به کارفرما نمی‌دهد و اگر مواردی از این دست وجود داشته باشد، حتما آن را در هیات دولت مطرح می‌کنم. بنابراین وقتی منعی در این زمینه وجود ندارد و حتی قانونی برای ادامه فعالیت آنها وجود دارد، نیازی به مصوبه جدید نیست و اگر کسی مانع اشتغال فرد مبتلا به ایدز شود، وزارت کار باید آن فرد را حمایت کرده و مراجع قضایی نیز باید آن را پیگیری کنند. من نیز این موضوع را به وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی منتقل می‌کنم.

اقدامات کنترلی وزارت بهداشت درباره بیماری ایدز

هاشمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اقدامات کنترلی وزارت بهداشت درباره بیماری ایدز، گفت: هر چند که آمار ابتلا در کشور رو به افزایش است، البته نباید مردم و مبتلایان را بترسانیم و این موضوع نگران کننده نیست، اما در عین حال والدین و سیاستگذاران باید به این موضوع توجه کنند چراکه یک مورد ابتلا به ایدز نیز نباید در کشور وجود داشته باشد. وی افزود: وزارت بهداشت نیز در جهت کنترل ایدز برنامه چهارم ایدز را برای مهار این بیماری در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با حضور رییس جمهور به تصویب رساند و در حال پیشبرد این برنامه هستیم. در عین حال افرادی هم که در معرض آسیب هستند، باید شناسایی شوند و توجه داشته باشند که سیستم ما کاملا امن و رازدار است و موردی نداشتیم که اسرار بیماران در جایی ارائه شده باشد. بنابراین افراد در معرض خطر بخاطر خودشان هم که شده، به مراکز ما مراجعه کنند.

اهمیت نقش رسانه‌ها در کنترل بیماری ایدز

وزیر بهداشت با اشاره به اهمیت نقش رسانه‌ها در کنترل بیماری ایدز گفت: من از صداوسیما و هنرمندان به دلیل پخش سریال پریا تشکر می‌کنم؛ چراکه این سریال باعث شد مراجعاتمان چند برابر شود. بنابراین باید توجه کرد که پیشگیری بسیار مهم است. هاشمی با بیان اینکه بیماری ایدز خطرناک و البته صددرصد قابل پیشگیری است، گفت: بنابراین در صورت مراقبت می‌توان از شیوع آن پیشگیری کرد و در این راستا دستگاه‌هایی هم که متولی آسیب‌هایی چون طلاق، اعتیاد و حاشیه‌نشینی هستند، باید مراقبت کنند؛ چراکه هرچه این آسیب‌ها افزایش یابد، ایدز هم بیشتر می‌شود. در عین حال موضوع زندان‌ها و نحوه نگهداری از زندانیان نیز بسیار مهم است و باید به سایر مراکز تجمعی نیز توجه کنیم.

وی با بیان اینکه خوشبختانه در کشور وجود بیماری ایدز را پذیرفته‌ایم، گفت: این موضوع ما را یک قدم به درمان نزدیک‌تر کرده است. در عین حال باید توجه کرد که بیماری ایدز، قابل کنترل است اما درمانش گران و سخت بوده و بدون عارضه نیست. وزیر بهداشت با اشاره به وجود برنامه‌ای ملی در زمینه کنترل ایدز در کشور گفت: نزدیک به 22 دستگاه در این برنامه درگیر هستند. حال بستگی به افراد دارد که در این حوزه مراقبت کنند و این برنامه‌ها را به عنوان کاری اداری و دولتی نگاه کنند و در این صورت است که موفق می‌شویم.

انگ زنی به بیماران مبتلا به ایدز

هاشمی در پاسخ به سوالی درباره انگ‌زنی‌هایی که در جامعه نسبت به بیماران مبتلا به ایدز دیده می‌شود، گفت: البته وظیفه ما شناسایی، درمان و توصیه راه‌های پیشگیری از بیماری است و بخش‌های حمایتی مربوط به سازمان‌هایی چون بهزیستی، کمیته امداد و... است. در عین حال ما تاکید می‌کنیم نباید تفاوتی میان افراد مبتلا به ایدز با سایرین باشد، چراکه مخاطراتی را که به دلیل حضور بیماری در بدن یک فرد می‌توان دریافت کرد، بسیار کمتر از چیزی است که در جامعه رواج پید اکرده است. بنابراین حمایت از این بیماران ضروری است، همانطور که این امر در سایر افرادی که در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی قرار گرفته‌اند، ضروری است.

در این مراسم جناب آقاي دكتر هاشمي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ جناب دکتر سیاری، معاون بهداشت وزارت بهداشت؛ جناب آقای دکتر گری لوئیس، هماهنگ کننده مقيم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران؛ دکتر فرداد درودی، مدیر کشوری برنامه مشترک ایدز سازمان ملل متحد، دکتر رضازاده رییس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد و دبیر کمیته پیشگیری و کنترل ایدز سازمان بهزیستی کشور حضور داشتند.

گالری تصاویر