واکنش رئیس انجمن ایدز ایران به ایده عقیم سازی
رئیس انجمن ایدز ایران گفت: عقیم سازی زنان روسپی موجب پنهان تر شدن پدیده روسپی گری می شود در حالی که بر اساس برنامه ملی کنترل ایدز برای مهار این بیماری باید دسترسی به این افراد بیشتر شود. حمیدرضا شاعری روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: طرح عقیم سازی زنان روسپی با هدف جلوگیری از تولد افراد مبتلا به ویروس ایدز و کاهش آسیب دیدگان اجتماعی که از سوی برخی افراد مطرح شده است، نشان دهنده بی توجهی به سالها تجربه برای کنترل آسیبهای اجتماعی در کشور است.
وی گفت: بیان چنین طرحی نشان دهنده این است که هنوز تفکر قلع قمع کردن آسیب دیدگان اجتماعی، پاک کردن صورت مسئله و توجه به معلول به جای توجه به علت بیماریها و آسیبها هنوز در بین برخی افراد رواج دارد. رئیس انجمن ایدز ایران اضافه کرد: همزمان با مطرح شدن این طرح عجیب و غریب شاهد سکوت کارشناسان و افراد مطلع و صاحبنظر در حوزه مبارزه با ایدز و آسیبهای اجتماعی هم هستیم که نشان دهنده نوعی فضای امنیتی است که باعث میشود افراد آگاه و مطلع از بیان نظرات خود خودداری کنند.
دسترسی به گروه های در معرض خطر ایدز، از استراتژی های اصلی برنامه های کنترل ایدز است
شاعری گفت: امروزه عفونت ایدز یک عارضه قابل کنترل است و با روش های درمانی موجود افراد مبتلا به ویروس ایدز حتی میتوانند در صورت مراجعه به موقع قبل از بارداری یا حتی حین بارداری فرزند سالم به دنیا آورند بنابراین عقیم سازی زنان روسپی هیچ توجیه علمی ندارد و تنها حاصلش این است که این افراد بیش از پیش پنهان میشوند. وی افزود: در برنامههای کنترل ایدز در ایران و تمام دنیا یکی از استراتژیهای اصلی این است که تا جای ممکن دسترسی به کارگران جنسی و افراد روسپی را افزایش دهند و با آموزش و کنترل آنها جلوی انتقال عفونتهایی مثل ایدز و هپاتیت را بگیرند اما چنین برنامههای غیرکارشناسی باعث میشود دسترسی به این افراد سختتر شود و آنان هر چه بیشتر در لایههای پنهان جامعه پنهانتر شوند.
رئیس انجمن ایدز گفت: طرح چنین رویکردهای احساسی و غیر عقلانی، اوضاع را بدتر میکند، چنانکه در مورد گورخوابها نیز شاهد بودیم که به صورت ناگهانی این مسئله قدیمی به صورت احساسی و با نگاه امنیتی بزرگنمایی شد. شاعری گفت: مسئله روسپیگری یک مسئله قدیمی و تاریخی است و اگر قرار بود با چنین طرح های حل شود، خیلی وقت پیش حل شده بود، ضمن اینکه عقیم سازی زنان روسپی نیز نوعی تبعیض جنسی است زیرا برای باروری هر دو جنس مرد و زن دخیل هستند و چرا باید فقط زنان روسپی مد نظر قرار گیرند.
رئیس انجمن ایدز ادامه داد: اجرای چنین طرح های غیر کارشناسی بیش از آنکه برای رفع مشکلات و آسیب های اجتماعی کاربرد داشته باشد، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد، درست مانند اتوبوس ایدز که توجیه علمی و کارشناسی ندارد و بیشتر یک نوع شوی تبلیغاتی بود. شاعری گفت: انجام تست و مشاوره ایدز برای عموم مردم در حالی که این بیماری هنوز در گروه های خاصی از جامعه مانند معتادان، کارتن خوابها و کارگران جنسی تمرکز بیشتری دارد، مانند این است که توی انبار کاه دنبال سوزن بگردید و جز اتلاف وقت و هزینهها، حاصل چندانی ندارد.
رئیس انجمن ایدز ایران افزود: در کشورهای موفق دنیا نیز اگر طرح های مشابه اتوبوس ایدز دارند، این خدمات برای سطح عمومی جامعه انجام نمیشود بلکه بین جمعیت پر خطرتر مانند کارگران جنسی و باشگاههایی که در آنها ارتباطات جنسی وجود دارد یا در بین معتادان و کارتن خوابها تمرکز بیشتری دارد. پیش از این افرادی در برخی رسانه ها، طرح عقیم سازی زنان روسپی را به شهین دخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان نسبت داده بودند که خود وی در یادداشتی این موضوع را تکذیب کرده بود.
اظهارات مولارودی به طرح عقیم سازی زنان کارتن خواب معتاد
بر اساس گزارش ایرنا، چندی پیش مولاوردی در پاسخ به پرسشی ناظر به «عقیم کردن زنان کارتن خواب معتاد مبتلا به ایدز» که مقارن با مطرح شدن تولد نوزادان از سوی برخی اعضای شورای شهر تهران بود گفت: «دولت هنوز برنامه مشخصی برای این موضوع ارائه نکرده است و اینکه اگر قرار بر چنین برنامهای باشد، قطعا این برنامه باید از سوی وزارت بهداشت بررسی و ارائه شود. مولاوردی در ادامه، بررسی کارشناسی و تخصصی چنین طرحهایی را از ابعاد مختلف مورد تاکید قرار داده و با اشاره به هزینههای اقتصادی و اجتماعی تولد نوزادان معتاد برای کشور، ادامه داد: مطلوب را این دانستم که «باید ریشه ای به موضوع توجه شود و کاری کرد که دیگر نوزاد معتادی متولد نشود و به دنبال راه حلهایی بود که هزینه ها و خطرات کمتری به همراه داشته باشد» که همان زمان (افرادی) این نظر را مترادف با عقیم کردن تلقی کرده و حاشیه هایی فراوانی را دامن زدند که در تاریخ 29 فروردین اطلاعیهای هم از سوی معاونت امور زنان ریاست جمهوری در این مورد صادر شد.
به گفته مولاوردی این در حالی است که صرفا قسمت اول مصاحبهام مربوط به طرح عقیم کردن بود که در پاسخ صراحتا گفتهام دولت برنامه مشخصی (در این زمینه) ندارد و قسمت بعدی به برخورد با ریشههای کارتن خوابی و اعتیاد و ابتلا به ایدز و راه حلهایی با هزینه و خطر کمتر (به غیر از عقیم کردن) اختصاص دارد که به دلیل انجام مصاحبه در حاشیه یک همایش دیگر و به صورت سرپایی و شتاب زده، آن زمان ناقص و مبهم منعکس شد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر: مخالف عقیم سازی زنان معتاد متجاهر هستیم
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درخصوص مسائلی که در چند روزه گذشته درباره عقیم سازی زنان متجاهر در تهران مطرح شده است، گفت: مخالف عقیم سازی زنان معتاد متجاهر هستیم. وی افزود: به عنوان سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام می کنم که ممکن است هر کسی در این باره یک نظریه شخصی داشته باشد اما در قالب نظارت و اجرا نمی توان آن را مطرح کرد و جنبه اجرایی و حجت را ندارد. افشار ادامه داد: از نظر شرعی، قانونی و اخلاقی افراد همانطور که حق زندگی دارند، حق زاد و ولد هم دارند. وی افزود: برای یک فرد پر خطر می توان از لوازم پیشگیری از بارداری استفاده شود اما عقیم سازی قابل قبول نیست. استفاده از لوازم پیشگیری از بارداری چون قابل برگشت است را می توان قبول کرد.
افشار خاطر نشان کرد: برای بانوانی که ممکن است رفتار پرخطر داشته باشند و باردار شوند و بیماری های پرخطر را انتقال دهند، در قالب جلساتی که در کمیسیون پزشکی برگزار می شود می توان برای آنها از لوازم پیشگیری از بارداری استفاده شود اما عقیم سازی قابل قبول نیست. وی گفت: با کمک خیرین و مردم تبریز معتادین متجاهر از سطح این کشور جمعآوری شده ضمن اینکه اقدامات خوبی هم در تهران، مشهد و اصفهان درباره جمعآوری مظاهر خیابانی صورت گرفته است. افشار با بیان اینکه هم اکنون با کاهش تولید شیشه و افزایش ناگهانی قیمت آن شاهد تغییر الگوی مصرف هستیم، گفت: هم اکنون الگوی مصرف به سمت ماریجوانا و ترکیبات آن مانند گل و سرشاخه سوق پیدا کرده است.
مدیر کل اجتماعی استانداری تهران در گفتوگو با ایلنا:
سکس ورکرها و معتادان کارتنخواب میتوانند با قانعسازی، عقیم شوند
مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: باید با پروژه قانع کردن زنان کارتن خواب، عقیمسازی صورت گیرد تا جلوی بسیاری از آسیبهای اجتماعی گرفته شود. سیاوش شهریور؛ مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره «عقیمسازی کارتن خوابها» که این روزها انتقادهای زیادی را به دنبال داشته است، گفت: چند موضوع را باید به عنوان پیش زمینه این اقدام در نظر گرفت؛ نخست آنکه براساس قوانین کشور و به لحاظ حقوقی هیچ کس اجازه ندارد؛ این کار را انجام دهد. اگر خانم مولاوردی هم چنین بحثی را مطرح کرده که با رضایت زنان کارتن خواب این کار صورت بگیرد، به این دلیل است که در شهر تهران زنانی وجود دارند که معتاد، کارتنخواب و تنفروش هستند.
مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با اشاره به اینکه این زنان علاوه بر توزیع مواد مخدر، خودشان هم مصرف میکنند و به سکس ورکری هم مشغول هستند، افزود: بالای ۲۰ درصد این زنان ایدز دارند و انواع و اقسام بیماری را گسترش میدهند. وی ادامه داد:برخی از این زنان علاوه بر اعتیاد و کارتنخوابی و توسعه فحشا، عین ماشین جوجهکشی بچه تولید میکنند و چون بچهها سرپرست ندارند، به فروش میرسند. شهریور با طرح این سوال که با این وضعیت چه باید چه کرد؟ گفت: یک پروژه، واقعیت و نظری وجود دارد که بسیاری از سازمانهای مردم نهاد و نخبگان اجتماعی نیز با آن موافق هستند؛ مبنی بر اینکه اگر زنی بیماری دارد، سکس ورکر هم هست و جا هم ندارد، با رضایت خودش عقیم شود نه اینکه به زور این کار انجام شود.
وی با بیان اینکه هیچ کسی در ایران (مدیران ملی) با این گزاره ضدحقوقی (عقیمسازی زنان کارتن خواب) موافق نیست، تصریح کرد: اگر زنی باشد که جانش به لبش رسیده باشد، نتواند بچهاش را بزرگ کند و مجبور باشد آن را بفروشد، اگر بگوید که حاضرم عقیم شوم، این کار انجام شود؛ بهتر است، چرا که حداقل شاهد بچهای مریض، دارای فقر غذایی، بحرانزده و فاقد سرپرست نخواهیم بود. مدیر کل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران با بیان این مطلب که بخشی از واقعیت جامعه را نمیتوان به صورت علنی گفت، گفت: چه اتفاقی در زیر پوست این شهر در حال رخ دادن است؟ این زنان، بسیاری از دختران ما به ورطه هلاکت میکشانند و به آنها آموزش ترویج فشاد و فحشا میدهند. ما متاسفانه نتوانستیم تولید امید و اشتغال کنیم.
وی ادامه داد: جوانی که ناامید و بیکار است و سنش ۴۰ سال شده و شریک جنسی ندارد، باید از یک سو به فرد آموزش دهیم که از وسایل پیشگیری استفاده شود که حداقل مریض نشود. شهریور در خاتمه تاکید کرد: باید با پروژه قانع کردن زنان کارتن خواب، عقیمسازی صورت گیرد تا جلوی بسیاری از آسیبهای اجتماعی گرفته شود. به گزارش ایلنا، دفتر مدیرکل اجتماعی استانداری تهران اعلام کرد: در مورد مصاحبه انجام شده در خصوص زنان سکسورکر و معتاد و بحث عقیمسازی این زنان تایید میشود که عقیمسازی آنان خلاف قانون بوده و هیچ پروژهای در این مورد همانگونه که در ابتدای مصاحبه آمده است، وجود ندارد. آنچه گفته شده است این موضوع است که هر اقدامی در این باب فقط با رضایت و خواست و موافقت و توسط خود آنان باید صورت بگیرد تا مشکل خود آنان کاهش یافته و جامعه نیز متضرر نشود.
منبع: خبرگزاری ایرنا