نشست تخصصی مداخلات روانی اجتماعی در حوزه ایدز برگزار شد

1396/3/4

به گزارش خبرنگار پرتال تخصصی مددکاری اجتماعی ایران - صبح روز یکشنبه 31 اردیبهشت 96 سومین نشست تخصصی گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در یک سال اخیر در سالن اساتید این دانشگاه برگزار شد.

در این برنامه علمی که از ساعت 9 لغایت 12 صبح در سالن اساتید دانشگاه انجام شد انجمن مددکاران اجتماعی ایران، سازمان جوانان هلال احمر و سازمان بهزیستی استان تهران به عنوان سازمانهای همکار حضور داشتند.

در ابتدای این جلسه، دکتر خدایی اردکانی، معاون آموزشی دانشگاه و مدیرگروه مددکاری اجتماعی ضمن خیر مقدم به حاضرین و تشکر از اساتید و دانشجویان مددکاری اجتماعی برای برگزاری این جلسه، مقدمه ای درباره بیماری ایدز و نگاهی که در جامعه پیرامون این پدیده وجود دارد ذکر نمود.

دکتر خدایی اردکانی عنوان کرد که ایدز، بیماری نسبتاً جدیدی است که به علت ماهیت آن، علاوه بر مشکلات پزشکی و جسمانی، عوارض اجتماعی و روانی بسیار بزرگی برای خود فرد و خانواده اش دارد و جامعه نیز در صورت عدم مقابله و کنترل جدی این پدیده ممکن است دستخوش خسارتهای مهمی شود.وی همچنین با بیان تاریخچه ای کوتاه از بروز و ظهور این بیماری در ایران، اظهار کرد که اگرچه بیماری ایدز اکنون مورد توجه قرار گرفته و ترس سابق از آن کمتر شده اما هنوز هم افراد مختلف و حتی متخصصین نسبت به بیمار مبتلا واکنشهای نامناسبی نشان می دهد.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد برگزاری نشستهایی از این دست بتواند توجه جامعه را نسبت به بررسی علمی این مقوله مهم جلب نماید.

دکتر فردین علی‌پور دبیر این نشست، به عنوان سخنران بعدی به بیان مختصات بیماری به لحاظ جمعیت شناختی، توزیع جغرافیایی بیماران، الگوی ابتلا و نیز اطلاعات جدید از آمار بیماران مبتلا ارائه نمود. معاون گروه آموزشی مددکاری اجتماعی اعلام کرد که تا کنون حدود 36.7 میلیون فرد مبتلا در دنیا وجود دارند که هر سال حدود 2.1 میلیون نفر به این آمار افزوده می شود. به گفته علی‌پور کشورهای پاکستان، پاناما، قطر و افغانستان بیشترین شیوع بیماری ایدز را در دنیا دارند و این موضوع که سه کشور از همسایگان ایران در زمره جوامع پرآسیب هستند می تواند برای ما نگران کننده باشد.

دکتر علی‌پور همچنین با اشاره به آمارهای موجود در ایران گفت: مطابق آمارهایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعداد مبتلایان شناسایی شده کشور هر روز در حال افزایش است به گونه ای که تا آذرماه سال 95 تعداد کل بیماران مبتلا 33227 نفر گزارش شده است در حالیکه این افراد فقط کسانی هستند که شناسایی شده اند و قطعاً آمار واقعی بسیار بیش از اینهاست.

این عضو هیات علمی گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تغییر الگوی ابتلا در ایران در سالهای اخیر را عنوان یک نشانه هشدار دهنده دانست و افزود: رصد الگوی ابتلای به ایدز در کشور نشان می دهد که اولا تعداد زنان شناسایی شده در یک سال گذشته به نسبت سالهای ابتدایی بروز این پدیده از 16 درصد به 31 درصد رسیده و سهم ابتلا از طریق روابط جنسی محافظت نشده نیز از 18.6 به حدود 40 درصد رسیده که باید مدیران و سیاستگذاران حوزه آسیب های اجتماعی به این امر توجه نمایند. وی همچنین با اشاره به اینکه بیش از نیمی از این افراد در گروه سنی 18 تا 35 سال به این بیماری مبتلا شده اند عنوان کرد به نظر می رسد این بیماری یک بیماری نسل جوان باشد و باید برای این گروه اقدامات پیشگیرانه جدی انجام پذیرد.

دکتر علی‌پور در انتها افزود: مرز مشخصی بین پیشگیری و توانبخشی قائل نیستیم ولی برای درک بهتر وظایف و ظرفیتهای مددکاری اجتماعی در کار در حوزه اچ آی وی/ ایدز در سطوح مختلف سعی می کنیم این موضوع را به صورت جداگانه بررسی کنیم.

در ادامه نشست، عباسعلی یزدانی و عذرا فرمانی دو نفر از دانشجویان دکتری مددکاری اجتماعی پیرامون سیاستها، راهبردها و مداخلات مددکاری اجتماعی در سطوح پیشگیری و توانبخشی مطالب ارائه نمودند و پیرامون نقش مددکاران اجتماعی در این حوزه سخنرانی کردند.

خانم دکتر هنگامه نامداری دبیر کمیته کشوری نظارت بر اجرای برنامه استراتژیک کنترل ایدز وزارت بهداشت دیگر سخنران برنامه بود. وی با انتقاد از تقسیم بندی کار با بیماران مبتلا به ایدز به پیشگیری، درمان و توانبخشی اذعان نمود در بسیاری از موارد، این اقدامات به هم پیوسته اند و قائل شدن مرز بین حوزه پیشگیری و توانبخشی خطای کارشناسی است.

دکتر نامداری چند نکته پزشکی درباره بیماری ایدز نیز ارائه کرد. وی گفت: در حال حاضر این بیماری کاملاً کنترل شده است و اگر بیماری دارو مصرف کند احتمال ابتلا و سرایت به دیگران به صفر می رسد. وی همچنین بیان نمود که احتمال ابتلای بیماری بعد از ورود ویروس در بدن تنها سه دهم درصد است این در حالی است که در سایر بیماری های عفونی مانند هپاتیت C این احتمال حدود 30 درصد است و بنابراین دیگر ترسی از این بیماری و انتقال آن نباید داشته باشیم.

ﮐﺎرﺷﻨﺎس ﻣﺴﺌﻮل ﭘﺎﻳﺶ و ارزﺷﻴﺎﺑﯽ ادارﻩ ﮐﻨﺘﺮل اﻳﺪز وزارت ﺑﻬﺪاﺷﺖ، درمان و آموزش پزشکی همچنین بر نقش مددکاران اجتماعی در حوزه انگ زدایی از این بیماری تأکید کرد و افزود: تبلیغ این موضوع که ویروس اچ آی وی فقط از طریق سرنگ آلوده یا رفتار پرخطر جنسی منتقل می شود اشتباه است و این موضوع باعث شده که حساسیت عمومی به این پدیده افزایش یابد و امکان دسترسی و ارائه خدمات به افراد مبتلا یا در معرض خطر کاهش یابد. وی خاطرنشان کرد که باید سعی کنیم باتوجه به اینکه احتمال انتقال بیماری با خوردن دارو به صفر می رسد و همچنین فرد آلوده به ویروس در صورت ماندن در درمان مانند بیماران دیابتی هیچ مشکل جسمانی نخواهند داشت باید بکوشیم که حساسیت جامعه را نسبت به این مسئله از بین ببریم.

خانم صالحی، مددکار اجتماعی فعال در موسسه احیاءارزشها، سرکار خانم پویا، عضو شبکه غیردولتی باشگاه یاران مثبت و سرکار خانم بی باک مدیر دانش آموزی سازمان جوانان هلال احمر، آقای دکتر قادری و آقای دكتر سيد محمد حسين جوادی از اعضای هیئت علمی گروه آموزشی مددکاری اجتماعی نیز از تجربیات خود در کار با بیماری ایدز سخن گفتند. در بخش پایانی برنامه پرسش و پاسخ انجام شد. در این نشست، برخی اعضای هیات علمی گروه مددکاری اجتماعی، برخی از کارشناسان سازمانهای مختلف و دانشجویان مددکاری اجتماعی نیز حضور داشتند و به ارائه نظرات خود پرداختند.

منبع: پرتال تخصصی مددکاران اجتماعی ایران