رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت: روند افزایشی انتقال ایدز از طریق تماس جنسی

1396/7/15

نشست کارگروه سلامت و امنیت غذایی با حضور رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت در یزد

نشست کارگروه سلامت و امنیت غذایی روز پنجشنبه با حضور رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت در یزد تشکیل شد. در این نشست در خصوص برنامه استراتژیک ملی کنترل عفونت اچ ای وی در کشور بحث و تبادل نظر شد.

رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر لزوم مهار این بیماری گفت: روند انتقال ایدز از طریق تماس جنسی رو به افزایش است. به گزارش خبرنگار مهر، افسر کازرونی اظهار داشت: بر اساس تعهدات بین الملی که وجود دارد تا سال ۲۰۳۰ بیماری ایدز باید کنترلی همه‌گیر داشته باشد و تا دو سال آینده نیز باید ۹۰ درصد موارد شناسایی شده، تحت درمان قرار گیرند و بار ویروس کم شود تا قابلیت انتقال نداشته باشد.

وی با بیان اینکه برای تحقق این مهم لازم است موارد جدید اتفاق نیفتد و بدنامی این بیماران از بین برود و مرگ ناشی از ابتلا نیز نداشته باشیم، ادامه داد: برای رسیدن به این اهداف آمار و اطلاعاتی داریم که از شناسایی افراد به دست می آید و بر اساس آن هنوز ۶۵ درصد از مبتلایان شناسایی نشده اند. رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت بیان داشت: شاخص های دیگری برای شناسایی وجود دارد مثلا در یزد با توجه به فرهنگ این استان روشن است که موارد ابتلا به این بیماری کم است.

وی با بیان اینکه روند درصد جنسی و روند راه انتقال از جمله شاخص های مورد ارزیابی و تحلیل است، اضافه کرد: زمانی فرد شناسایی می شود که ۱۰ سال از ابتلا به این بیماری گذشته است و این موضوع مقداری کار را دشوار می کند. کازرونی از ابتلای ۳۶ هزار بیمار و شناسایی آنها تا اول تیر ماه سال جاری خبر داد و عنوان کرد: از این تعداد ۸۴ درصد مرد هستند و ۶۵ درصد از اره انتقال تزریقی و ۱۶ درصد از طریق تماس جنسی مبتلا شده اند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر روند انتقال از طریق تزریق رو به کاهش است و انتقال ایدز از طریق تماس جنسی رو به افزایش است که بیشتر نیز روند درصد ابتلای زنان رو به افزایش است. رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در سال جاری ۳۵ درصد موارد جدید ابتلا به ایدز را زنان تشکیل می دهند، افزود: متاسفانه روند درمان معتادان و مبتلایان به ایدز در استان یزد بسیار کند و در مقیاس کم است.

وی همچنین با اشاره به بازدید خود از پاتوق معتادان در مناطق مختلف استان یزد گفت: صحنه هایی تکان دهنده از انباشت سرنگ ‌های استفاده ‌شده دیده شد که بیانگر وضعیت وخیم معتادان تزریقی است. کازرونی با اشاره به سیاست های کشور در زمینه کنترل و پیشگیری از ابتلا به ایدز عنوان کرد: بر اساس سیاست های کشور، به محض شناسایی بیمار مبتلا به ایدز درمان را آغاز می کند و برخلاف عقاید بسیاری از مردم که ایدز را بیماری غیر قابل درمان می‌ دانند باید گفت که این بیماری نیز اگر در زمان مناسب شناسایی‌ شود و مورد معالجه قرار گیرد، قابل ‌درمان خواهد بود.

وی از جمله چالش های وزارت بهداشت در مبارزه با شیوع این بیماری و درمان آن را روند کند بیماریابی و شروع دیرهنگام درمان دانست و اظهار داشت: این بیماری چون به رفتار فرد بستگی دارد در گروه های خاص به دنبال شناسایی هستیم و مناطق و جمعیت پرخطر جزو مناطقی است که باید مراقبت و کنترل شود. کازرونی عنوان کرد: بر اساس شواهد و مستندات بیشترین مبتلایان شناسایی نشده در گروه معتادان تزریقی یا دارای سابقه تزریق و شرکای جنسی آنها هستند که باید شناسایی و پیدا شوند.

بررسی برنامه استراتژیک ایدز در کارگروه سلامت استان یزد

استاندار یزد: طرح‌های مبارزه با ایدز و اعتیاد بر مدار پیشگیری باشد

استاندار یزد با اشاره به لزوم کنترل آسیب های اجتماعی گفت: اجرای طرح های مبارزه با بیماری ایدز و اعتیاد بر مدار پیشگری باشد. سید محمد میرمحمدی در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان یزد اظهار داشت: در زمینه ایدز که سرایت و آلوده شدن به این بیماری از طریق مسائل جنسی و تزریقی است و برای پیشگیری اینکه بگوییم چنین اقدامی لازم است، درست نیست بلکه باید برنامه عملیاتی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه برای پیشگیری از این بیماری نیاز به راهکارهای اجرایی و مفید است، ادامه داد: اشکال کار در این است که طرح ها روی کاغذ مانده و اجرایی نشده لذا مواردی که مطرح شده باید مورد بررسی قرار گیرد تا عملیاتی شود. میرمحمدی با بیان اینکه باید اولویت بر پیشگیری و آموزش باشد، اضافه کرد: برای هریک از جوامع هدف باید آموزش های مختص به خود آن جامعه را به صورت مدون و مستمر داشته باشیم.

وی با بیان اینکه برای بحث پیشگیری باید برنامه ای ارائه شود تا انجام کارها موجب پیشگیری از معضلات اجتماعی شود، گفت: شناسایی مبتلایان به این بیماری نیز بسیار حائز اهمیت است و باید به دنبال آن برنامه های درمان نیز دنبال و اجرایی شود. استاندار یزد اظهار داشت: برای هریک از برنامه ها باید مناطق پرخطر و جمعیت پرخطر به صورت مجزا شناسایی شوند تا اقدامات لازم در این زمینه به صورت اجرایی درآید.

وی، همچنین با اشاره به پاتوق های معتادان همچنین معتادانی که موادمخدر را تزریق می‌کنند، عنوان کرد: پیشنهاداتی که برای توزیع سرنگ و ملزومات تزریق شد، می تواند برای رفع مشکل معتادان تا حدی مطلوب باشد اما باید در برابر این توزیع سرنگ، اطلاعات آماری نیز به دست بیاوریم لذا این اقدام باید هدفمند باشد. میرمحمدی همچنین با اشاره به راه اندازی تیم های سیار در این زمینه ادامه داد: تیم های سیار هم باید در درمان کمک کنند و هم در آموزش و پیشگیری ضمن اینکه باید بتوانند آمار و اطلاعات لازم را برای وزارت بهداشت بر اساس مستندات به دست آورند.

وی با بیان اینکه ۱۴۴ مرکز اعتیاد در استان یزد وجود دارد، تصریح کرد: وجود این مراکز ظرفیت خوبی در استان است که بتوانیم برنامه های لازم در پیشگیری و آموزش و درمان را به صورت جدی دنبال کنیم و به نتیجه ای که می خواهیم و هدفی که دنبال می شود، برسیم. استاندار یزد با تاکید بر لزوم شناسایی بیماران ناشناس مبتلا به ایدز گفت: مراکز درمانی و بیمارستان ها و آزمایشگاه ها باید در این زمینه جدی تر برخورد کنند و در کنار سایر آزمایش‌هایی که از فرد می گیرند به شکلی که می توانند آزمایش ایدز نیز بگیرند. وی اضافه کرد: تیم های سیار نیز در شهرستان ها فعال باشند و نتایج را برای مرکز استان و مراجع بالاتر ارائه کنند تا بر اساس آن برای برنامه ریزی در زمینه پیشگیری و درمان اقدام شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد: آموزش و پرورش در زمینه آموزش پیشگیری از ایدز جدی‌تر وارد شود

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به اینکه آموزش‌ها باید از سنین پایین به افراد ارائه شود، گفت: آموزش و پرورش باید در زمینه آموزش پیشگیری از ایدز جدی‌تر وارد شود. محمدحسن لطفی امروز در نشست کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان یزد با اشاره به لزوم کنترل شیوع ایدز اظهار داشت: اعتیاد به مصرف انواع مواد مخدر ارتباط مستقیم و بسیاری با ابتلا به بیماری ایدز دارد.

وی با بیان اینکه استان یزد در معرض افزایش مصرف مواد روانگردان به ویژه در بین جوانان است، ادامه داد: به دلیل قرارگیری استان یزد در منطقه جغرافیایی و ترانزیت انواع کالاها متاسفانه توزیع این مواد مخدر هم در استان بیشتر شده است. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد با ابراز تاسف از اینکه شیوع مصرف مواد مخدر و ابتلا به برخی بیماری ها در استان از میانگین کشوری نیز بالاتر است، اضافه کرد: متاسفانه مهاجرپذیر بودن استان و رفت و آمدهای زیادی که به استان می شود در افزایش این آمار نقش موثری داشته است.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه های دیگر در استان نیز باید در زمینه کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی از جمله پیشگیری از افزایش مصرف مواد مخدر و ابتلا به ایدز همکاری کنند، عنوان کرد: بیماری ایدز ریشه در اجتماع دارد و در صورتی که مسائل پیش پا افتاده اعم از استعمال دخانیات و قلیان در جامعه کنترل نشود، فرد با نگرشی اشتباه به سمت بیماری ایدز می رود.

لطفی با بیان اینکه ارتباط تنگاتنگی بین بیماری‌های واگیردار و آسیب های اجتماعی و جود دارد و باید با اطلاع رسانی صحیح از بروز بیماری ایدز پیشیگری شود، اظهار داشت: آموزش و پرورش باید در بحث آموزش پیشگیری از ایدز، اعتیاد و دیگر آسیب‌های اجتماعی برنامه ریزی جدی تری داشته باشد همچنین دانشگاه ها که همکاری خوبی هم دارند بر اساس رویکرد پیشگیری در این زمینه اقدام کنند. وی تصریح کرد: پاتوق ها و کمپ ها برای ما دغدغه است و باید بیشتر مدنظر داشته باشیم و به عنوان نقطه چالشی برای استان بر اساس برنامه ریزی ها و حمایت های استان برای کنترل این بیماری اقدام کنیم.