وزارت بهداشت برای کنترل 46 بیماری واگیر برنامه جامع دارد

1397/2/24

دکتر محمد مهدی گویا روز دوشنبه در حاشیه کارگاه سه روزه بیماری های قابل پیشگیری با واکسن و بررسی برنامه راهبردی ایمن سازی کشور در شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از اولویت های اصلی وزارت بهداشت، پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز است که در این زمینه پژوهش های علمی بسیاری انجام شده است.

ریشه کنی بیماری فلج اطفال در کشور از سال 1373 آغاز شده و در 18 سال گذشته حتی یک مورد بیماری فلج اطفال در کشور گزارش نشده است. وی ادامه داد: کشورهای همسایه ما همچنان درگیر این بیماری هستند و ما در زمینه حذف کامل بیماری هایی نظیر کزاز نوزادی طی سال های اخیر در کشور موفق بوده ایم.

گویا اظهار داشت: یکی از اولویت های اصلی وزارت بهداشت، پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز است که در این زمینه پژوهش های علمی بسیاری انجام شده است. رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به وجود 18 هزار مورد گزارش درباره بیماری مالاریا در کشور در سال 84 اشاره کرد و افزود: در شرایط کنونی آمار افراد مبتلا به بیماری مالاریا کمتر از 70 نفر است که این امر بیانگر اهتمام وزارت بهداشت در کنترل و پیشگیری بیماری های واگیر است. وی گفت: پوشش واکسیناسیون در ایران یکی از بالاترین پوشش های ایمن سازی بین کشورهای دنیا و بیش از 98 درصد است که در این زمینه دنیا برای ایران جایگاه ویژه ای قائل است در حالی که این میزان در بسیاری از کشورهای دنیا کمتر از 40 درصد است.

گویا یکی از دلایل مهم این دستاورد را بهره مندی از واکسن های تولید ملی عنوان کرد و افزود: دو موسسه بزرگ تحقیقاتی و واکسن سازی در کشور در سال های طولانی، با تولید داخلی واکسن باعث ارتقای سلامت کودکان کشور شدند و در این زمینه توانمندی های آنان در حال توسعه است. گویا افزود: باید نسبت به بیماری های رفتاری عفونتی مانند ایدز توجه ویژه ای شود و رسانه ها نقش مهمی در اطلاع رسانی و آگاه سازی جامعه دارند و رعایت موارد بهداشتی در نگهداری دام در منازل، رعایت اصول ایمنی ذبح دام و همچنین استفاده از لبنیات پاستوریزه و بهبود وضعیت بهداشتی به ویژه در روستاها برای جلوگیری از انتقال بیماری تب مالت از الزامات است. وی ادامه داد: باید همواره به کنترل بیماری های واگیر توجه ویژه شود چرا که بیماری های واگیربا تغییر ماهیت دوباره شیوع می یابند.

گویا با بیان اینکه در شراط کنونی واکسن های معمول شامل توام، فلج اطفال خوراکی، سرخک، سرخجه، اوریون و هپاتیت B در کشور تولید می شود گفت: مراحل پایانی ساخت واکسن پِنتاوالان و پیگیری برای تولید واکسن آنفلوآنزا ادامه دارد. واکسن پنتاوالان یا پنجگانه سبب حفاظت کودک علیه ۵ بیماری تهدید کننده زندگی یعنی دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، هپاتیت ب و هموفیلوس آنفلوانزا نوع ب می شود. این کارگاه کشوری، بیست و سوم اردیبهشت آغاز شده است و تا بیست و پنجم اردیبهشت ادامه دارد.