چه کنیم با اعتیاد؟

  اعتیاد همچون زخم کهنه‌ای است که چهره جامعه را خراش می‌دهد و با تمام تلاش‌های صورت‌گرفته، هنوز این زخم دیرین التیام نیافته است.  
1394/8/5

مشاهدات عيني من به عنوان سينماگري كه هميشه جامعه و مشكلاتش برايم مسئله بوده، نكته تلخي را بازگو مي‌كند. اينكه دامنه اعتياد گسترده‌تر شده و سن ورود به اين پديده هولناك نيز پايين‌تر آمده است. اين را البته آمارهاي رسمي و غيررسمي هم مي‌گويند. در واقع همه زمينه هاي هشدار فراهم است ولي اينكه چرا اقدامي مؤثر صورت نمي‌گيرد را بايد به حساب پيچيده‌‌ترشدن داستان اعتياد در ايران گذاشت و البته روش‌هاي مقابله با پيشگيري قديمي كه در شرايط جديد ديگر جواب نمي‌دهد.

تصوير سنتي اعتياد و معتاد كه نمونه‌هايش را در فيلم‌ها و سريال‌ها ديده‌ايم سال‌هاست كه تغيير كرده است. هم شيوه‌هاي مصرف عوض شده و هم مواد مخدر شيميايي تازه؛ و اينها با خود تبعات و بازتاب‌هايي به مراتب نگران‌كننده‌تر از قبل را به همراه آورده‌اند.

مروري بر اخبار تلخ و تكان‌دهنده صفحه حوادث روزنامه‌ها نشان مي‌دهد ريشه بسياري از جنايت‌ها مصرف مواد مخدر صنعتي بوده است. اگر روزگاري نام معتاد تداعي‌كننده چهره درهم‌شكسته مفلوك و منفعل بود حالا بسياري از افراد دچار اعتياد شرايط حال و هواي ديگري دارند. مخدرهاي جديد، مصرف‌كننده را پرخاشگر و متوهم مي‌كند. با اين همه تاثير مخرب متاسفم كه همچنان در برخي از مناطق پايتخت و به‌خصوص در تعدادي از پارك ها مواد مخدر به صورت علني خريد و فروش و حتي مصرف مي‌شود. اين خطر بزرگي است كه كنار گوشمان قرار دارد و نمي‌دانم چرا نسبت به آن توجه جدي نداريم.

من به‌عنوان سينماگر در تعدادي از آثارم به موضوع اعتياد پرداخته‌ام. آثاري كه برپايه تحقيقات ميداني ساخته شده‌اند و مي‌توانم بگويم در هر دوره‌اي با شكل تازه‌اي از اعتياد مواجه شده‌ام. متأسفانه اين بلاي خانمان‌سوز بيشتر هم از جوان‌ها قرباني مي‌گيرد. جوان‌هايي كه قرار است آينده اين سرزمين را بسازند. تأسف وقتي افزون‌تر مي‌شود كه مشاهده مي‌كنيم قبح اعتياد ميان بخش‌هايي از جوان‌ها ريخته است.

حالا ديگر خيلي‌ها علني مواد مخدر مصرف مي‌كنند و ابايي هم از اين موضوع ندارند. مقوله اعتياد نياز به ريشه‌يابي دارد و بدون كار زيربنايي نمي‌توان به حل اين معضل اميدوار بود. وقتي شما با پديده ناپسندي سروكار داريد براي مقابله با آن ابتدا بايد ريشه‌هاي گرايش به پديده را بشناسيد.

اعتياد پيوند مستقيمي با مقوله بيكاري دارد و تا وقتي زخم كهنه اشتغال و بيكاري در اين سرزمين حل نشود نمي‌توان به ريشه‌كن‌شدن مصرف مواد مخدر اميدوار بود. كلا بسياري از آسيب‌هاي اجتماعي با يكديگر پيوند دارند و اين درهم‌تنيدگي، باعث پيچيدگي بيشتر معضلات مي‌شود. حل مشكلات هم نيازمند عزم جدي مسئولان و البته مردم است. واقعا همه ما بايد نسبت به معضل اعتياد حساس و مسئوليت‌پذير باشيم. اينها خواهران و برادران ما هستند كه گرفتار اهريمن اعتياد شده‌اند. اگر با اين ديد به ماجرا نگاه كنيم قطعا با احساس مسئوليت بيشتري با مقوله اعتياد برخورد مي‌كنيم.

منبع خبر: همشهري انلاين