ورزش از تندرستی تا مرگ/ فاصله ای به اندازه داروهای نیروزا

1400/3/18

دبیر کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی را دیده‌بان سلامت جامعه عنوان کرد و گفت: مصرف فزاینده داروهای نیروزا، مکمل ها و پودرها یکی از چالش‌های اصلی ورزشی شده است که روزی قرار بود مایه سلامت و نشاط جسم و جان آدمی شود.

دبیر کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه ، دانشگاه علوم پزشکی را دیده‌بان سلامت جامعه عنوان کرد و گفت: پیام‌ها و هشدارهایی در خصوص سوء مصرف مواد نیروزا در بین نوجوانان و جوانان از خانه مشارکت‌های مردم در سلامت و همچنین گروه‌های مختلف پزشکی دریافت کرده‌ایم.

دکتر حسین بیگلری در گفتگو با خبرنگار میلکان گفت: گروههای پزشکی اورولوژی،گوارش، قلب و عروق و مغز و اعصاب نیز گزارش داده اند که به علت سوء مصرف داروها و مواد نیروزا شاهد افزایش غیر متعارف عوارض ناشی از سوء مصرف این مواد بر سلامت افراد و نهایتا بروز مرگ های غیر طبیعی مصرف کنندگان با نارسایی کلیه، سیروز و سرطان کبد، کبد چرب شدید، گرفتگی قلب و عروق، لخته شدن خون و سکته مغزی هستیم.

همچنین«خانه‌های مشارکت مردم در سلامت » به عنوان یکی از ساز و کارهای ارتباط مردم با دانشگاه، متشکل از نخبگان و خبرگان جامعه و صنف های مختلف به ما می‌گویند : خانواده ها و جامعه در خصوص سوء مصرف مواد نیروزا و عوارض آن گله‌مند و نگران هستند.

وی افزود: گروههای روانپزشکی نیز می‌گویند: خشونت، رفتارهای نابهنجار و لجام گسیخته در این گروه از افراد رو به افزایش است.

دبیر کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه با اشاره به این که پزشکی جامعه نگر و نظام مند در مدیریت همه جانبه سلامت تعریف شده است تصریح کرد: ما به سلامت به دید همه جانبه نگاه می کنیم، جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی. مسائل اخلاقی هم در آن دیده می‌شود.

وی معتقد است: موضوع از زمانی شروع شد که ورزش ها از حالت تامین سلامت، ایجاد شادابی و نشاط به سمت حرفه‌ای شدن و قهرمانی سوق پیدا کردند. هر کس قهرمان تر و حرفه ای تر می شد می توانست در جامعه نمود و شایستگی بیشتری پیدا کند. برخی ورزشکاران عوارض جسمی روحی و اخلاقی را به جان می خریدند که بتوانند با گرفتن عناوین و افتخارات مختلف ورزشی مطرح شوند. گروهی از تولیدکنندگان، دلالان و فروشندگان با این شعار که می‌توانید راه چند ساله را یک شبه طی کنید برای به دست آوردن سودهای کلان افراد را از اطلاعات سالم به سمت بدآگاهی و استفاده از داروها و پودرهای نیروزا سوق دادند.

بیگلری اظهار داشت: با صنعتی شدن داروسازی و مکمل هایی که تولید شد داروهایی که برای افراد بخصوصی ساخته شده بود به دنبال رواج ماهواره و اینترنت تحت‌تأثیر فضای تبلیغاتی در بین برخی از جوانان و ورزشکاران رواج پیدا کرد.

دبیر کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه با بیان اینکه اغلب مردم می‌خواهند از فواید ورزش استفاده کنند و از فلسفه اصلی آن برای تامین سلامت، شادابی و نشاط جسم و روح استفاده کنند گفت: گروهی کمتر نیز فعالیتهای سنگین تر و حرفه‌ای را انجام می دهند.

وی خاطرنشان ساخت: تولیدکنندگان و فروشندگان این مواد با عناوینی مانند: داروهای گیاهی، تناسب اندام، کاهش وزن، بی عارضه و چربی سوزی نوجوانان و جوانان را که با رویای ایجاد هیکل های کاذبی که در خیابان می‌بینند به این داروها روی می‌آوردند تحت تاثیر قرار می دهند. جوانانی که با بدآگاهی و بدون مشاوره درست در این مسیر قدم گذاشته اگر بخواهند استفاده از این مواد را قطع کنند، دچار کاهش وزن و از دست رفتن موفقیت های به ظاهر اولیه‌ای می شود که درست کرده‌است و اگر بخواهد ادامه بدهد با عوارض شدید و مرگ آوری روبرو خواهد شد.

وی یادآور شد: رسیدن به تناسب اندام و وضعیت جسمی که با ممارست و تمرین مداوم و اخلاقیات به دست می‌آمد حالا راحت‌تر و با سرعت بیشتری البته پرعوارض (دوپینگ) به دست می آید. استفاده از مواد نیروزا برای کسب عناوین و افتخارات ورزش را از فلسفه اصلی تامین سلامت تبدیل به آسیبی برای سلامت خود فرد، اطرافیان و جامعه کرده است.

دکتر بیگلری با اعتقاد به اینکه شرایط در استانها متفاوت است و با اشتغال، مسائل فرهنگی،اجتماعی و اقتصادی رابطه‌ای معنادار پیدا می‌کند افزود: جوانی که شغل و کار مناسب داشته باشد کمتر به این سمت می رود. متاسفانه پهلوان شدن با تعریف درستی که از آن نشده است به عنوان یک تیغه دو لبه کرمانشاهی ها را بیشتر تحت تاثیر قرار داده است. در حالیکه منش پهلوانی نیازمند اخلاق والای ورزشی هم هست .
نوجوانان و جوانانی که میخواهند ورزش را شروع کنند بدون هیچ مشاوره و راهنمایی به سمتی سوق داده می شوند که اگر بخواهند ورزش کنند الزاماً باید از این داروهای نیروزا استفاده کنند.

وی نظارت‌های قانونی و اطلاع‌رسانی را جزو برنامه‌های کوتاه مدت و فوری دانست و گفت: در میان مدت و بلند مدت باید برنامه های پایه ای و بستر سازی فرهنگی برای نوجوانان و جوانان داشته باشیم.  برای تقویت این کار نیاز است که آموزش و پرورش، استانداری بعنوان نظارت و اداره ورزش جوانان بعنوان متولی اصلی و اجرایی این موضوع بیشتر به میدان بیایند.

l

منبع: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه